Avertisment ING: cum să ai grijă la cursul de schimb valutar în vacanță. Ce sunt bancomatele cu ”etichetă albă”

de: Ciprian Ioana
09 07. 2021

Cursul de schimb valutar te poate lăsa fără sume importante în vacanță, dacă alegi să scoți bani cash de la bancomate. Iată ce trebuie să știi, potrivit ING.

Pe măsură ce țările afectate își redeschid granițele, vei vrea probabil să-ți petreci concediul departe de România. Doar că, odată ajuns la destinație, îți vei da seama că ai nevoie și de bani cash pentru diverse achiziții sau vizite. Dacă nu ai plecat cu cash din țară, atunci trebuie să cauți un bancomat.

Pentru a fi sigur că nu pierzi bani din cauza cursului valutar, care diferă de la un bancomat la altul, ING are câteva sfaturi pentru tine.

Iată ce trebuie să faci pentru a beneficia de cel mai bun curs valutar, fie că retragi bani de la ATM ori plătești cu cardul sau telefonul.

ING: cum ai grijă la cursul de schimb valutar

Banca arată că, în cazul în care nu vezi un nume de bancă cunoscut pe ATM, înseamnă că te afli în fața unui bancomat cu „etichetă albă”. Adică plasat, deținut și operat de instituții financiare non-bancare. Ce înseamnă mai exact?

Că unele dintre aceste bancomate au un comision de acces și în final e posibil să plătești mai mult decât te-ai aștepta. Poți afla dacă bancomatul are un comision adițional de acces dacă citești cu atenție ce scrie pe ecranul ATM-ului.

Dilema valutei

Trebuie să ții minte o regulă simplă: alege mereu valuta țării în care ești. Dacă ai card în lei emis de ING, schimbul valutar va fi făcut la cursul pentru euro al băncii și, în cazul țărilor cu altă monedă oficială decât euro, la cursul băncii împreună cu cel VISA pentru alte valute.

De exemplu, să spunem că ești în excursie în Marea Britanie și aplici regula de mai sus la ATM. Conversia se va face instant, mai întâi din lire sterline în euro la cursul VISA și apoi din euro în lei, la cursul ING, valabil la momentul decontării tranzacției.

Cu telefonul la purtător

Este foarte probabil ca atunci când ești în vacanță să nu ai nici timp, nici starea necesară să te abați de la drum pentru a căuta un ATM. Dacă majoritatea comercianților acceptă plata cu cardul, află că nu este necesar să scoți cash.

Poți plăti și cu telefonul sau cu cardul în vacanță, iar toate sfaturile de mai sus se aplică în continuare. Deci nu uita să alegi tot timpul valuta țării în care ești, inclusiv la POS.

Deseori, cursul de schimb valutar diferă  – și nu neapărat în avantajul tău – destul de mult de la zi la zi, respectiv zile lucrătoare sau weekend. Ca să eviți astfel de surprize, caută o bancă ce îți oferă curs valutar preferențial, indiferent ce zi sau oră e. În cazul ING, persoanele care încasează minim 700 de lei/lună și fac cel puțin o plată lunară beneficiază de curs valutar preferențial la pachetul ING Card Complet.

El include acest curs valutar avantajos non-stop pentru sume în limita a 10.000 de lei/lună.